marți, 13 octombrie 2009

Cum a ratat „păţitul” Nechita mondialele de seniori

Mult aşteptatele Campionate Mondiale de ciclism pe şosea, ce au avut loc în oraşul elveţian Mendrisio, au adus numai dezamăgiri iubitorilor de ciclism din România, practicanţi şi privitori. Unul din rutierii cu şanse reale de a termina măcar între primii 20, ceea ce ar fi fost o performanţă pentru ciclismul românesc, este vorba de Andrei Nechita, susţine că a fost amăgit de Federaţia Romana de Ciclism si nu i s-au mai facut forme de deplasare si inscriere pentru Elvetia.

Romania s-a prezentat la aceste Mondiale cu doar doi rutieri: un sportiv plecat din tara, datorita saraciei, si stabilit in Italia, unde munceste de dimineata pana seara si se antreneaza doar noaptea, la lumina lunii, pe nume Sorin Gabriel Pop, zis si Ursu'; cel de-al doilea, un ciclist din categoria celor cu dizabilitati. Este vorba de un fost patinator, careia i-a fost amputata laba piciorului drept, in urma unui accident de masina, si care a decis sa faca ciclism, într-o reconversie admirabilă, numitul Eduard Novak.

Cei doi, Pop si Novak, au participat doar in proba de contratimp individual (clasandu-se cu doua locuri mai sus de coada ierarhiei finale), pentru ca n-au avut punctele necesare sa ia startul si in "cursa regina", cea de fond, alaturi de marii campioni ai lumii.

In fine, deziluzia cea mai mare a trait-o Andrei Nechita (foto), ciclistul care a fost amăgit la inceputul anului ca va fi trimis la Mondialele din Elvetia, dar care n-a mai ajuns la Mendrisio, spunandu-i-se ca nu a acumulat punctele UCI necesare prezentei lui la Mondiale.

"De doua luni m-am pregatesc intens. Am pedalat la cateva curse pe etape, alaturi de multi dintre cei care au luat startul in Elvetia. Tot mereu m-am clasat printre primii 10. Cred ca m-as fi descurcat si la Mendrisio, in special in proba de fond, acolo unde, in cel mai rau caz, as fi venit pe locul 20", se arata optimist Nechita.

Din pacate, sportivul n-a mai ajuns pe grila mondiala de start: "Cu cateva zile inainte de prima cursa din Elvetia, secretarul Federatiei Romane de Ciclism, Vasile Selejean, m-a anuntat ca nu mai particip la Mondiale, ca nu am facut punctele necesare. Nu stiu cum se face, dar in 2008 aveam mai putine puncte ca acum si totusi am participat. Nu stiu ce sa mai spun despre oamenii care conduc Federatia"...

In regulamentele UCI este conditionata de puncte participarea ciclistilor la Mondiale, dar numai a celor din categoria Elite (masculin si feminin) si doar in proba de fond pe circuit. Ca drept dovada, romanii Pop si Novak au putut participa la contratimp individual, fara sa aiba punctele necesare, dar n-au fost acceptati in proba de fond. Şi Nechita putea participa astfel la CM.

La categoria Under 23, Romania ar fi avut dreptul sa inscrie cate doi sportivi la fiecare proba, numarul acestora putand creste doar in functie de punctele acumulate de ciclisti in diferite curse UCI.

Continuarea AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu