miercuri, 21 octombrie 2009

La Federatia Romana de Ciclism se umbla cu cioara vopsita…

Mult asteptatele Campionate Mondiale de ciclism pe sosea, ce au avut loc in orasul elvetian Mendrisio, au adus numai dezamagiri iubitorilor de ciclism din Romania, practicanti si privitori. Unul din rutierii cu sanse reale, la un loc cat mai apropiat de podiumul de premiere, este vorba de Andrei Nechita, a fost pacalit de Federatia Romana de Ciclism si nu i s-au mai facut forme de deplasare si inscriere pentru Elvetia, semn ca pe plaiurile dambovitene se umbla cu cioara vopsita.

Romania s-a prezentat la aceste Mondiale cu doar doi rutieri: un sportiv plecat din tara, datorita saraciei, si stabilit in Italia, unde munceste de dimineata pana seara si se antreneaza doar noaptea, la lumina lunii, pe nume Sorin Gabriel Pop, zis si Ursu’; cel de-al doilea, un ciclist din categoria celor cu dizabilitati. Este vorba de un fost patinator, careia i-a fost amputata laba piciorului drept, in urma unui accident de masina, si care a decis sa faca ciclism, bazandu-se si pe nivelul slab al sportului cu pedale de la noi, numitul Eduard Novak.

Cei doi, Pop si Novak, au participat doar in proba de contratimp individual (clasandu-se cu doua locuri mai sus de coada clasamentului), pentru ca n-au avut punctele necesare sa ia startul si in “cursa regina”, cea de fond, alaturi de marii campioni ai lumii. Practic, Federatia de Ciclism n-a facut niciun efort pentru acest eveniment major, dar bani de la Ministerul Tineretului si Sportului a cerut.

In fine, drama cea mai mare a trait-o Andrei Nechita (foto), ciclistul care a fost mintit de la inceputul anului ca va fi trimis la Mondialele din Elvetia, dar care n-a mai ajuns la Mendrisio, spunandu-i-se ca nu a acumulat punctele UCI necesare prezentei lui la Mondiale.

“De doua luni m-am pregatesc intens. Am pedalat la cateva curse pe etape, alaturi de multi dintre cei care au luat startul in Elvetia. Tot mereu m-am clasat printre primii 10 sositi, m-am simtit foarte bine. Cred ca m-as fi descurcat si la Mendrisio, in special in proba de fond, acolo unde, in cel mai rau caz, as fi venit pe locul 20″, se arata optimist Nechita.

Din pacate, sportivul n-a mai ajuns pe grila mondiala de start: “Cu cateva zile inainte de prima cursa din Elvetia, secretarul Federatiei Romane de Ciclism, Vasile Selejean, m-a anuntat ca nu mai particip la Mondiale, ca nu am facut punctele necesare.

Continuare AICI

Un comentariu:

  1. Din pacate FRC se rezuma la a-i anunta pe diversi foarte buni ciclisti, ca nu pot participa la competitii internationale. Similar este si in domeniul mountainbike-ului unde, nu numai ca nu se implica, dar baga bete in roate si incearca sa blocheze competitii. Exista sportivi destul de buni, care ar face treaba buna si la curse internationale,de cross country sau de downhill (se citeste "daunhil", asa cum cross country se citeste "cros cauntri" - pentru cei de la FRC), dar li se refuza legitimarea si orice fel de sprijin. Exista sportivi care s-ar duce pe cheltuiala lor la curse internationale, dar pur si simplu sunt impiedicati de bataia de joc de la FRC.
    Oare ce "for" trebuie sa analizeze aspectele astea si sa asculte opiniile celor care efectiv au adus puncte internationale(mult ravnitele puncte UCI) pentru ca sa se indrepte ceva in ciclismul romanesc. Se pare ca iar va avea loc in 12martie o pseudo sedinta la FRC unde ...in afara de mandria lor -TURUL, nu-s in stare sa faca nimic. (apropos, tot pentru de cei de la FRC : U.C.I. se pronunta "iuciai").
    Pacat, ca de fapt si deasupra FRC -ului nu e nimeni care sa analizeze pe bune ce se intampla.

    RăspundețiȘtergere